Važan cilj NLP-a je razumijevanje svjesnijeg razumijevanja ljudskog učenja i ispitivanje načina na koji se nova znanja integriraju u postojeće strukture. To je omogućilo razvijanje bogatih učinkovitih strategija za učitelje i učenike. Pomoću NLP-a treneri, nastavnici i roditelji mogu nabaviti niz specifičnih i metodoloških pristupa koji osposobljavaju studente da se bolje ponašaju. Mnogi nastavnici, dakle već sadrže osnovne elemente NLP-a u njihovom nastavnom i klasičnom vodstvu. Osim toga također uključuju savjetnike, odgajatelje i pastore, koji rade s grupama na profesionalnoj osnovi u NLP radovima.

NLP U PEDAGOGIJI I OBRAZOVANJU

Za roditelje, učitelje, odgojitelje, skrbnike, svećenike i pastore, učenike, pripravnike, naučnike i studente.

 

NLP potiče produktivnu komunikaciju između roditelja i djeteta. Otkrit ćete kako komunicirati na pozitivan način i s razumijevanjem. Čišćenjem suvišnih informacija omogućavate djetetu razumijevanje i odgovarajuće reagiranje.

 

Recimo na pimjer ako dijete nešto ne treba učiniti, povećava se vjerojatnost njegova neželjenog djelovanja. Poruka "nemoj proliti!" može dovesti do zabune, jer dijete mora najprije razmišljati o akciji koja slijedi ovu naredbu. Ako se poruka dodatno priopći prijetećim glasom, onda se dijete boji. Uobičajena posljedica su štete nastale takvim reakcijama. Slično tome, poruka "ne brini", može dovesti dijete da se brine.

Zato recite svom djetetu jasno što to zapravo znači, kao što su "budi pažljiv" ili "to je u redu".

 

Naučit ćete biti nježni sa svojim promjenjivim raspoloženjima, čak i ako uvijek ne odgovaraju vašim idealima. Ne zaboravite: roditelji su samo ljudi! Kroz pažljivo slušanje i promatranje možete naučiti puno o tome kako vaše dijete razumije i orijentira svoj svijet.

 

Da biste se potrudili u obrazovnom sustavu, ima smisla podučavati vaše dijete specifične strategije učenja, kao što je kako vizualizirati nešto. Roditelji koji su stekli znanje i metode NLP-a mogu bolje podupirati svoju djecu. Na primjer, pomoću alata za učinkovito učenje i razvoj zdravog samopoštovanja.

 

NLP se može koristiti paralelno s drugim metodama. U kombinaciji s drugima pojavljuju se nove perspektive i mogućnosti koje otkrivaju resurse nastavnika i studenata, a umjesto traženja pomanjka rješavanja problema, dopuštaju drugačiji fokus.

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Google Places Icon

Petrova 6c, Zagreb|  an.nada.kaiser@gmail.com  |  Tel. +385 98 322260

© 2019. HANLP, Petrova 6c, Zagreb